Syczki
Strona startowa
Syczek zwyczajny
Zbiórki
Zimowisko 2012
Obóz 2012
Skład
Księga gości
Kontakt
Ankiety
Galeria
Newsletter
Forum
Wyjazd zastępu i obóz
 

Syczek zwyczajny

 

          Syczek zwyczajny    
Gatunek małego ptaka z rodziny puszczykowatych , zamieszkująca południową Europę (kraje śródziemnomorskie) oraz zachodnią i środkową Azję. Gatunek wędrowny (przeloty IX-X i II-IV), zimuje na południowych krańcach Europy i w subsaharyjskiej Afryce. Do Polski zalatuje wyjątkowo (prawie wyłącznie na południowy wschód kraju). Dawniej być może był lęgowy.

Wygląd zewnętrzny 
Jedna z najmniejszych sów, wielkości drozda. Rozmiarami przypomina pójdźkę, ale sylwetka jest smukła, z długimi skrzydłami i dużą głową zakończoną "uszami" z piór, wyglądającymi jak rogi. W spoczynku "uszy" są zwykle mało widoczne; syczek stawia je, gdy jest zaniepokojony. Obie płci podobnie ubarwione. Upierzenie szarobrązowe lub rudawe z kreskowaniem i prążkowaniem, ciemnym od spodu i jasnym z wierzchu. Rysunek ten przypomina korę, dzięki czemu sowa doskonale się maskuje podczas dziennego spoczynku. Lotki pierwszorzędowe i ogon jasne, poprzecznie prążkowane. Szlara niewyraźna, oczy jasnożółte. Młode ubarwione podobnie jak dorosłe.

dł. ciała ok. 19-22 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 49-54 cm waga ok. 80-100 g

Środowisko
Zamieszkuje obszary suche, o łagodnym klimacie, z luźnymi zadrzewieniami. Są to zwykle tereny nizinne lub pagórkowate z kępami starych, liściastych drzew, a także stare gaje, parki, sady i ogrody. Często spotykany w krajobrazie rolniczym. Na terenach górzystych wybiera południowe i zachodnie stoki.

Pożywienie
Prawie wyłącznie owady (motyle, błonkówki, szarańczaki, ważki, muchówki, żuki) oraz inne bezkręgowce: pająki czy dżdżownice. Rzadziej chwyta też płazy, małe ptaki lub gryzonie. Poluje spadając szponami na ofiarę z wyniesionego punktu, lub też szuka pokarmu na piechotę i chwyta go dziobem. Wypluwki są niewielkie i zawierają głównie pancerze chitynowe owadów.

Gatunek nie jest globalnie zagrożony. W wielu krajach europejskich notuje się natomiast spadek liczebności syczków, nawet do 50%. Są to: Włochy, Francja, Hiszpania, Austria, Szwajcaria, Słowacja. Wśród możliwych przyczyn tego spadku wymienia się przede wszystkim:

-zmiany w użytkowaniu pól i łąk oraz intensyfikację rolnictwa
-kurczenie się naturalnych środowisk występowania syczka, spowodowane urbanizacją, wycinaniem sadów i alei drzew
-śmiertelność podczas migracji
.
 

W Polsce syczek objęty jest ochroną gatunkową ścisłą.


 





Komentarze do tej strony:
Komentarz pochodzi od Paula, 09.04.2012, o 18:17 (UTC):
Kopiuj -> wklej z wikipedią



Dodaj komentarz do tej strony:
Twoje imię:
Twoja wiadomość:


Dzisiaj stronę odwiedziło już 2392 odwiedzający (4862 wejścia)
 
Kilka słów
Syczki to zastęp działający w 7 KDH "Ptaki Puszczy" im. Marii Skłodowskiej- Curie. Działamy od 2010 roku ;) W składzie: Zastępowa- Alicja Hrehorowicz Nowak "Czarny" Skarbnik- Adrianna Sznicar "Ryjek" Kronikarka- Izabela Cerek "Lotnik" Proporcowa- Paulina Haber "Jajo" Apteczkarka- Joanna Markiewicz "Marchewa"
 
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=